SPØRSMÅL OG SVAR


tema: HA-FILLER


1. hva er ha-filler?

HA-filler er hyaluronsyre. Hyaluronsyre finnes allerede i kroppens organer. Filleren vi bruker er fremstilt på et laboratorium og hyaluronsyren er såpass lik vår egen at kroppen ikke støter det fra seg. Dette er en av de mest forutsigbare behandlingsformene når det gjelder injeksjonsbehandling. Hyaluronsyre bidrar til å gjøre hunden elastisk. Hyaluronsyren i filleren har evne til å binde vann slik at huden i behandlingsområdet blir fuktet fra innsiden. Våre filere inneholder ingen giftstoffer eller animalske ingredienser.


2. hva gjør filler?

Filler er laget for å gjenopprette volumtap, løfte vev og skape konturer i ansiktet. Noen filere er softere og gir et mer naturlig resultat, slike filere bruker vi for eksempel i leppene, rundt munn og i overfladiske linjer. Andre filere støtter og løfter vevet, disse bruker vi gjerne i kinnbeina, kjevelinjen og haken. Vi har to merker av HA-filler (Belotero og Revolax) for å møte de forskjellige behovene til våre kunder. Dersom du er usikker på hvilken filler/filler merke du ønsker, vil en av våre behandlere hjelpe deg.


3. Er HA-filler permanent?

Nei, HA-filler er ikke permanent. Kroppen bryter filleren ned på samme måte som den bryter ned vårt eget hyaluronsyre. Hvor fort filleren brytes ned er avhengig av tykkelse på filleren, mengde filler som brukes, hvor filleren blir plassert (brytes raskere ned i munnområdet) og pasientens egen forbrenning. HA- filler varer som oftest fra 4-12 mnd, men kan vare lengre.


4. Hvem skal ikke ta filler?

Gravide og ammende skal ikke behandles med filler. Man skal heller ikke behandles dersom man har en pågående infeksjon i kroppen eller sår i behandlingsområdet. Enkelte medisiner, sykdommer (f.eks enkelte nevrologiske og autoimmune sykdommer) & allergier (f.eks mot syntetisk hyaluronsyre og hyaloronidase) og hudtilstander kan også være en kontraindikasjon (behandlingen innebærer forhøyet risiko mtp helse) Vi har også en aldersgrense på 18 år på kosmetiske injeksjoner, hvor HA-filler inngår i dette.

Som første kontroll-ledd for å sikre at pasienter ikke får en behandling som de ikke skal ha, får pasienter tilsendt et e-helsedeklarasjonskjema som de må svare før behandling. Det andre kontroll-leddet er en samtale med sykepleier før en ev. behandling, der vi går gjennom pasienten helsehistorikk samt en fysisk vurdering av behandlingsområdet.


5. Gjør behandlingen vondt?

Nålen vi bruker er svært tynn og det blir injisert små mengder filler i hvert stikk, de fleste opplever det som ett mindre ubehag. Ved leppebehandling vil vi anbefale bedøvelse (lidokainkrem), da en leppene har en del nerver. Du kan i tillegg få paracet. Bedøvelse er selvsagt noe du får på klinikken i forkant av behandlingen. Filleren vi bruker inneholder også bedøvelse (lidokain), noe som gjør behandlingen mindre ubehagelig. Vi tilbyr også vibrasjonsstav som har god effekt på å distrahere smertesignaler under behandling.


6. Hvorfor oppleves behandlingen vondere enkelte ganger?

Smerten kan variere fra dagsform, som f.eks kan skyldes mangel på søvn, kvinnens syklus og stress i hverdagen.

Dersom man har spist mat med høyt saltinnhold & drukket alkohol (24-48 timer før) eller spist kosttilskudd (f.eks fikseoljer, E-vit, ginseng, kollegenpulver, hvitløk) noen dager før behandling, kan dette påvirke blodet til å bli tynnere (alkohol + kosttilskudd) samt holde på væske i huden og forårsake ytterlig hevelse (salt mat). Økt hevelse i huden samt tynt blod som igjen gir ytterlig risiko for blåmerker, kan føre til at behandlingen oppleves som noe mer smertefullt dersom man får blåmerker.


7. Er det bivirkninger etter behandlingen?

En injeksjonsbehandling vil aldri være helt risikofritt, og det kan derfor oppstå mindre vanlige reaksjoner i vevet etter en behandling. Vanlige bivirkninger er rødhet, blåmerker, hevelser, ømhet og kløe i det behandlede området. Dette er helt normale reaksjoner. Ubehaget er forbigående og forsvinner normalt i løpet av et par dager. Hevelsen etter leppebehandling og tear trough (tåregrop) kan vare noe lenger, hvor enkelte opplever hevelse i cirka en-to uker, og leppene og området under øyne kan se noe ujevne ut i denne perioden. Det betyr at resultatet rett etter behandlingen ikke skal ses på som det endelige resultatet.

Andre typer kosmetiske bivirkninger som kan forekomme er innkapsling/klumper av filler, migrering av filler og Tyndall effekt (blåskjær i huden) hvor man kan se filleren gjennom tynn/skjør hud.

Mindre vanlig medisinske bivirkninger kan være lokale hudreaksjoner grunnet hypersensitivitet i behandlingsområdet, som kan føre til hevelse, kraftig rødme, svie, smerter og en sjelden gang betente klumper (granulom/noduler) og infeksjon.

Alvorlige bivirkninger er mer sjeldent, men kan også forekomme. Dette kan være sterke allergiske reaksjoner (oftest relatert til allergi/ømfintlighet mot lidokain) og iskemi/nekrose (tilstopping av en blodåre, utgjør ca. 1% promille). Det har også vært registret tilfeller av blindhet på verdensbasis (ikke Norge) knyttet til emboli (propp) av HA-filler i arterier (gjelder spes fillerbehandling i nese, panne og sinnarynke - mrk områder vi ikke utfører). Dette er særdeles sjelden bivirkning.
Ved mistanke om alvorlige bivirkninger (økende smerte, endring av hudfarge/blek etc) etter en fillerbehandling skal klinikkens behandler eller ansvarlig lege kontaktes omgående!
Til orientering: Vi har et legemiddel, Hylase, som kan fjerne filler.

Ammende og gravide kan ikke få behandling!


8. Hva bør jeg tenke på etter behandling?

Etter behandling er det helt normalt å føle ujevnheter og kuler under huden, dette vil jevne seg ut etter hvert. Resultatet rett etter behandling vil derfor ikke være endelig resultat, enkelte opplever noe hevelse i cirka en-to uker. For å unngå ytterlig hevelse etter behandling, bør du avstå fra harde treningsøkter noen dager dager. Dette fordi en treningsøkt fører til økt sirkulasjon i vevet noe som kan gi mer hevelse i behandlingsområdet.

Du bør heller ikke ta på behandlingsområdet eller påføre det sminke eller kremer på selve behandlingsdag. Dagen derpå kan du gjøre som normalt, da har innstikkstedene i huden fått lukket seg, og infeksjonsfaren er sterkt redusert.

Du bør også unngå å sole deg (+solarium) frem til all hevelse og rødhet er borte.

Dersom du ønsker, kan du få kontrolltime 14 dager etter behandling.


9. HVOR MYE FILLER TRENGER JEG I ANSIKTET?

Dette avhenger av ditt utgangspunkt og hva du ønsker å oppnå. Er du i 20-30 årene kan gjerne 1- 4 ML gi optimalt resultat, hvor 1 ML kan være nok i hake, men du trenger f.eks. 2-4 ML for å definere kjevelinjen Dersom du er en del eldre kan 2 - 6 ML gi gode antiage- resultater.


10. Hva skjer dersom jeg opplever komplikasjoner etter behandling?

Klinikk Birkeland har en egen beredskapstelefon som er betjent døgnet rundt, alle dager i året (Tlf.nr. 46 128 000). Vi har også ansvarlig lege som er spesielt innen estetisk medisin, som også er tilgjengelig for medisinske henvendelser på telefon (se under oss/Ansvarlig lege)

Vakthavende helsepersonell vil rykke ut dersom behov hele døgnet. All behandling som resulterer i komplikasjoner ivaretas av Klinikk Birkeland vederlagsfritt - forutsatt at kunden har oppgitt korrekt helseinformasjon på helsedeklarsjonsskjema og under konsultasjon samt har fulgt våre retningslinjer knyttet til behandlingen.

Vi tar ansvaret vårt ovenfor våre kunder på alvor, hvor vi ønsker følge opp kundene våre dersom det oppstår medisinsk eller kosmetisk uønsket resultat etter en behandling. Vi påtar oss derfor ikke ansvar eller anser oss som vederlagtpliktig dersom kunden fraskriver seg dette tilbudet uten vår mulighet til en faglige vurdering & oppfølging på vår klinikk, der de heller ønsker oppfølging fra en klinikk.

Klinikk Birkeland påtar seg ikke ansvaret for komplikasjoner som har oppstått hos andre klinikker, hvor vi anbefaler kunden om å ta kontakt med den aktuelle klinikken for videre oppfølging.


11. HVOR MYE FILLER TRENGER JEG I LEPPENE mine?

De fleste uavhengig av alder vil få ett godt resultat av 0,5 -1,0 ML filler i leppene. En halv ML vil gi et veldig naturlig og subtilt resultat - en liten “plump” i leppene.

1,0 ML vil gi et mer merkbart men likevel naturlig resultat, spesielt dersom man har naturlige volum i leppene fra før av. I disse tilfelle kan mengden 0,5 ML “forsvinne” litt i leppene etter at hevelsen fra nålestikkene har gått ned. På klinikken pleier vi å si at dersom du er fornøyd med resultatet i forhold til volum i leppene rett etter behandling, så blir du mest sannsynlig litt skuffet om 14 dager. Det du ser i speilet rett etter behandling er 20-30% hevelse pga nålestikkene, som vil forsvinne etter 7-14 dager. Skal du være fornøyd med behandlingen mtp størrelse, så bør du synes leppene er litt for store rett etter behandling.

Dersom du er usikker kan du gjerne bestille en uforpliktende og gratis filler-konsultasjon med en av våre behandlere.


12. JEG HAR FÅTT EN KLUMP I LEPPEN ETTER BEHANDLING, HVA GJØR JEG?

klumpen er ikke vond.

Du kan fint trykke og stryke på leppevevet 3-4 dager etter behandling. Er klumpen dyp kan du presse hardt med fingrene (du ødelegger ikke filleren av å presse litt hardt). Dersom klumpen er synlig/helt overflatisk kan du stryke litt hard med fingeren over området, frem og tilbake. Gjør dette hver dag til klumpen er løsnet opp. Dersom du fortsatt har klumper i vevet etter 14 -21 dager og det plager deg, skal du bestille en kontrolltime. Vi vil på kontrolltimen vurdere en løsning for problemstillingen. I de aller fleste tilfeller løser klumper seg opp helt av seg selv, da det ofte tar 3-4 uker før filler integreres godt inn i huden. Skulle dette ikke skje, har vi ulike metoder for å kunne fjerne fillerklumper i vevet.  

Dersom, om formodning, du har fått en klump som er smertefull, skal ta kontakt med klinikken for kontrolltime omgående.


13. Kan man fjerne ha-filler og er det vondt?

Ja, vi har et legemiddel - Hyalase som kan fjerne filler. Hyalase løser opp de kjemiske bindingene i filleren, etter 12 - 72 timer vil det meste av filleren være brutt ned og ute av vevet.
Dersom man har mye filler kan det være nødvendig med flere Hyalase-behandlinger.

Det svir litt å få Hylase inn i vevet, spesielt i og over leppene, men ubehaget går veldig fort over.


14. Hvor mye er 1 ml filler?

1 ML tilsvarer 1/5 teskje eller sagt på en annen måte: 5 ml tilsvarer en full teskje filler

Til tross for at 1 ML utgjør en liten mengde volum, så kan man komme langt med en sprøyte i et mindre område, for eksempel i leppene, under øynene (tåregrop) eller i overflatiske rynker rundt munnen. Men dersom man skal tilføre volum i større områder, for eksempel kinn eller kjeve, så trenger man som oftest noen flere sprøyter for å få et synlig og godt resultat.


15. Hvor mye filler trenger jeg i kinnbeina?

Vanligvis bruker man 2 - 4 ML filler i kinn/kinnbein. Da plasserer vi 1-2 ML pr side i dette området.


16. Hvor mye filler trenger jeg for å få en definert kjevelinje?

Vanligvis bruker man 2 - 6 ML filler i kjevelinje. Da plasserer vi 1-3 ML pr side i dette området. Dersom man også ønsker å behandle pre-jowls (innsøkk ved kjevelinje overgang til hake) og hake, trenger man ofte ytterlig 1-2 ML filler


17. Hvor mye filler trenger jeg for å behandle overfaltiske linjer?

Vanligvis bruker man 1,0 ML for overflatiske linjer i ansiktet, men det kommer an på hvor stort behandlingsområdet er, f.eks. kan man bruke 0,5 -1,0 ML over- og underleppen. Dersom linjene er dype må man av og til ha flere behandlinger.

Vi bruker en teknikk som heter “blanching”, hvor vi legge Belotero Balance eller Belotero Revive (softere filler) meget overflatisk direkte i linjene. Området kan bli hvitaktig rett etter behandling, da man kan se produktet i huden. Dette forsvinner relativt raskt.

Noen dager etter behandling kan det se ut som kloremerker og hevelse i behandlingsområdet, som er et resultat etter nålestikkene. Ettersom at produktet er lagt meget overflatisk i huden, så kan det ta ca 2-4 uker før filler integreres fullstendig i huden. Det er få fillere som man kan legge så overflatisk i huden som Belotero Balance, da filleren er helt unik på integrasjon i vevet.

Resultatet kan vedvare opptil 6 mnd


18. Hva er duck lips?

Navnet "ducklips" kommer ofte av at leppene har fått alt for mye filler injisert, noe som fører til at leppene presses opp og fremover, hvor noe av filleren kan legger seg over leppen -og kan minne om et andenebb (eller snusleppe). I tillegg kan ducklips komme av en ubalansen mellom øvre og nedre leppe, hvor øvre leppe er større og mer dominat enn nedre leppe. Fra siden blir forskjellen enda mer påfallende. Klinikken har som mål å gi vakre og naturlige lepper ved behandling med filler, hvor vi har nulltoleranse ovenfor overbehandlet resultatet. Når vi vurderer leppene til en kunde, så ser vi først og fremst på balansen mellom øvre og nedre leppehøyde, hvor vi i etterstreber at øvre leppe ikke skal dominere underleppen.

Noen dager etter leppebehandling er det noen som får litt panikk på grunn av hevelse og ev. blåmerker av injeksjonene, hvor hovenheten kan gi midlertidig "ducklips". Den verste hevelsen forsvinner ila 7 dager, noe også "ducklips`en"gjør, selv om leppekanten kan ha hevelse opptil 14 dager etter behandling. Vi anbefaler derfor ikke å ta en leppebehandling hvis du skal i et viktig møte eller selskap ett par dager etter behandlingsdagen. Hevelsen kan dog dempes ved å legge noe kaldt på utover kvelden, og ikke spise mye salt som igjen holder på væske.


19. Hvordan vurderer dere lepper?

Klinikk Birkeland jobber for å gi leppene en vakker form, tilpasset volum og mykhet. Resultatet skal være naturlig, og den som får utført behandlingen skal føle seg vel og komfortabel med resultatet. Når vi vurderer leppene til en kunde, så ser vi først og fremst på balansen mellom øvre og nedre leppehøyde, hvor vi i etterstreber at øvre leppe ikke skal dominere underleppen. Vi ser også på formen til kundens lepper, om kunden har et synlig leppekant/amour bue og om det er en asymmetri som det bør tas hensyn til.

I tillegg ser vi på forholdet mellom hake, nese og lepper, hvor leppene ikke skal stjele all oppmerksomhet, men stå i harmoni med nesen og hakepartiet. I tilfeller hvor haken er liten og leppene blir for dominante, kan filler i hakeområdet skape en bedre balanse mellom lepper, nese og hake.

Balanse og harmoni er hovedmålet når man behandler lepper med filler, men av og til må man ha både en plan og tålmodighet for å komme i mål. En kunde som har smale lepper og som ønsker de skal få komme mer frem i ansiktet, må bygge leppene opp over tid. Fyller man for store mengder filler i smale lepper på kort tid, kan resultatet bli “ducklips”. Leppevevet trenger tid til å venne seg til filleren gradvis og for å tilpasse seg en ny størrelse.

Behandling av lepper er utfordrende, og derfor er det viktig at du velger en klinikk som har personell som er utdannet og har erfaring med dette.


20. Hvor lenge varer filler i leppen?

De fleste leppefillere holder i 0,5 -1,0 år, men varigheten er avhengig av hvilke type filler som brukes, og hvor mye volum som injiseres samt din forbrenning. Det finnes f.eks filler som ganske soft som vil brytes ned raskere enn en filler som er mer kompakt. Dette vil du få informasjon om på din konsultasjonstime, hvor vi vil anbefale deg en filler basert på ditt utgangspunkt og som vil gi deg best mulig resultat basert på dine preferanser.

Ønsker man å vedlikeholde et pent resultat, så bør man fylle på ny filler 1-2 ganger i året. Det er dog viktig å huske på dersom man har en del gammel filler i leppene før refill, at man skal være litt forsiktig med mengde som injiseres, slik at man ikke blindt fyller på samme mengde hver gang. Dette kan føre til at leppene over tid kan bli en del større enn det pene og naturlige resultatet som man hadde de første gangene man tok filler i leppene.


21. HVORDAN BLIR FILLER BRUTT NED I KROPPEN?

HA-filler består av hyaluronsyre (HA), som også produseres av kroppen vår. Hyaluronsyre i filler er dog syntetisk, men tilnærmet likt vårt eget hyaluronsyre - slik at kroppen som oftest oppfatter det som sitt eget hyaluronsyre.

Det finnes et enzym i kroppen som heter hyaluronidase. Dette enzymet bryter ned kroppen eget hyaluronsyre, men også hyaluronsyren i filler.

Hvor lang tid kroppen bruker på å bryte ned hyaluronsyren i filler er avhengig av mengden filler som injiseres, type filler (noen fillere inneholder større mengde hyaluronsyre enn andre), kroppens metabolisme/forbrenning samt område som filleren plasseres.

Eksempelvis brytes filleren raskere ned i munnområdet, da dette er et sted med mye bevegelse og mekanisk nedbrytning sammenlignet med filler i tinning hvor filleren får ligge mer i fred. De fleste hyaluronsyre-fillere brytes ned innen 4-18 mnd, men studier har vist at man har oppdaget gammel fillere i vevet etter mange år etter injisering. Man kan i slike tilfeller bruke syntetisk hyaluronidase (Hyalase) for å bryte opp gammel filler som man vi ha fjernet.